Vann Water

  1. vann.bg
  2. Информация

Често задавани въпроси

Кратка информация

Въпроси и отговори

Направих поръчка. Кога мога да очаквам доставката?

Доставки в рамките на гр. Русе, заявени до 12:00 ч. в работен ден, ще бъдат изпълнени в същия ден. Доставки извън гр. Русе, или заявени след 12:00 ч., ще бъдат изпълнени между 16:00 ч. и 18:00 ч. или на следващия работен ден.

За повече информация, посетете секцията Доставка и плащане.

Какво получавам като Ваш клиент?

Всеки наш клиент може да избира от подбрани от нас минерални, трапезни и изворни води, която доставяме безплатно. Бутилките за многократна употреба са собственост на фирмата-доставчик и следва да бъдат върнати след изпразването им.

Има теч на вода от диспенсъра. Какво да правя?

Най-често това се дължи на спукване на бутилката. Огледайте за спуквания и/или отстранете бутилката от диспенсъра. Сигнализирайте на 0885 85 82 86.

Какво да направя, ако водата от диспенсъра не е студена?

Уверете се, че диспенсърът е включен в мрежата и е на поне 10 см. от стена и нищо не пречи на свободната циркулация на въздух около него.

Причината може да е и висока консумация. Дайте време на диспенсъра да охлади водата. Ако след 15 минути водата все още не е студена, сигнализирайте на 0885 85 82 86.

Какво да направя, ако водата от диспенсъра не е топла?

Уверете се, че диспенсърът е включен в електрическата мрежа.

Причината може да е и висока консумация. Дайте време на диспенсъра да стопли водата. Ако след 15 минути водата все още не е топла, сигнализирайте на 0885 85 82 86.

Каква е причината водата от диспенсъра да има особен вкус?

Апаратите за вода се нуждаят от редовна профилактика и почистване. Ние ще се погрижим за това ако се обадите на 0885 85 82 86.

Имате други въпроси? Посетете и секцията Съвети за употреба или се свържете с нас: